ראיון עבודה - המשך

הסתער על שוק העבודה - המשך / שוקי שטאובר

זהו החלק השני המדבר על הראיון עצמו, אופי השיחה, שאלות מקובלות, תשאול המראיין בסוף הראיון והמתנה לתשובה.


הראיון עצמו

(נדון במספר מרכיבים שלו: תחושות, שפת גוף, אופי השיחה, שאלות מקובלות, תשאול המראיין וסיום השיחה).
תחושות ושפת גוף - השתדל להיות רגוע. שום אסון לא יקרה אם לא תקבל את המשרה. סיפורי הצלחה מדהימים סופרו ועוד יסופרו על אנשים שלא התקבלו למשרות רגילות, המשיכו בחייהם וחוללו גדולות ונצורות. לך לשירותים לפני הכניסה לראיון ואל תשתה הרבה לפני שתיכנס לראיון. אינך זקוק לעוד מקור לחץ.

היֵה מרוכז במשימה – להציג היטב את יכולותיך בראיון – אך תן לה את הפרופורציות המתאימות. עליך לזכור תמיד את הדבר הבא: קבלתך לעבודה לא תלויה רק בך. גם אם תעורר רושם מצוין, לא מובטח לך דבר. יש מרואיינים נוספים, יש פוליטיקה ארגונית, ולפעמים באמצע תהליך המיון מחליטים שלא להמשיכו ולהקפיא את איוש המשרה. כשאתה מנסה להציג את עצמך בדרך שהכי תתאים לארגון, זכור תמיד להיות אתה עצמך.

תן דעתך לדעות קדומות, הן קיימות גם אצלך וגם אצל המראיין ועשויות להשפיע על התנהלות הראיון. סגנון לבוש, מוצא עדתי, שפת גוף וכדומה. היה מודע למאפייניך החיצוניים ולרושם שהם מעוררים ופעל כדי להפיג השפעה שלילית אפשרית. לדוגמה, גדלת בשכונת מצוקה – הדגש כיצד התמודדת בהצלחה עם הסביבה ואף עזרת לאחרים. מילאת בצבא תפקיד לא מרשים – קשור זאת לבעיה בריאותית (שאינה רלוונטית, כמובן, למילוי מוצלח של התפקיד המוצע).

חשוב לזכור שכבר עוררת רושם חיובי ועניין ראשוני, אחרת לא היו מזמנים אותך לראיון. כעת מבקשים לתהות טוב יותר על קנקנך. זכור זאת כשאתה נכנס לראיון.

הפגן ביטחון עצמי – בהתאם לסיטואציה. זכור שאתה בא להיכלו של המראיין והוא אמור להחליט על עתידך. פרט למקרים חריגים, בסיטואציה הזאת יש לו עליונות עליך. גם אם אתם מדברים גלויות, וכך צריך להיות, המסרים הסמויים צריכים להיות ברורים לשניכם, ובייחוד לך. אל תתנהג כבעל הבית.
אל תדבר על עצמך בסופרלטיבים, ואל תנסה להציג תדמית מושלמת. התמקד כל העת ביכולות הרלוונטיות לתפקיד. הצג בתבונה ובצניעות את כישוריך ויכולותיך.
אם המראיין מקבל את פניך בכניסה לחדר, היכנס ראשון רק לפי הזמנתו וחכה שיציע לך את מקום הישיבה על אחד הכיסאות שבחדרו. אל תחליט אתה איפה לשבת. אם בהיכנסך לחדר הוא ישוב בכיסאו, התיישב לפי הנחייתו.
שב זקוף, אך אל תתמתח, והימנע מלהניח את כפות ידיך על העורף תוך כדי הישענות לאחור. אתה לא בבריכה. היראה כאילו נוח לך, אך לא נוח מדי.
אל תעשה תנועות מהירות ועצבניות. אל תניף את ידיך לכל עבר, ובכלל אל תתלהב מדי. היה מודע לסגנון דיבורך ולמחוותיך. התנהל במתינות. אם מטבעך אתה תזזיתי ונמרץ – התאמן בשליטה על תנועותיך. הדבר יסייע לך להירגע, וזה גם נראה טוב יותר. היה נחמד. שדר חביבות, אופטימיות והתלהבות מבוקרת. בסופו של דבר אתה עומד לעבוד עם אנשים, ויהיה לך קל יותר אם תשדר תכונות אלו.

יש מראיינים שלא יכבדו את זמנך. לדוגמה, הם יענו לטלפון ולא יתנצלו בפניך. זה לא מקצועי ולא רציני, אך השתדל להבליג. אם הדבר עובר את גבולות הטעם הטוב, הצע בנעימות, ולא בכעס, לקיים את הראיון במועד אחר. מתוך התחשבות באילוצי המראיין, לא משום שלך לא נוח. לא כל מראיין הוא אמן ביחסי אנוש, ולא כל אחד ייתן לך את הכבוד המגיע לך. אל תמהר להיפגע מהתנהגותו של מראיין לא מיומן, חשוב על מטרת פגישתכם ונסה לקדם אותה. עם זאת, התווה גבולות. אל תיתן לאף אחד לרמוס את כבודך.


אופי השיחה

מציעים לך לשתות – בקש כוס מים. כך לא תהיה לטורח על המארחים ולא תיקלע למצב שאין לך במה ללחלח את הפה במשך השיחה. אל תצית סיגריה וגם אל תבקש רשות לעשן. במקרה הטוב זה לא יזיק, אבל להועיל ודאי לא יועיל.
אל תהיה יותר צדיק מהאפיפיור ואל תנדב מידע על חולשותיך. תן למראיין לגלות אותן – זה תפקידו. דבר אמת. אתה לא חייב לספר את הכול, אבל עליך לספר את האמת. ראשית, האלטרנטיבה אינה מוסרית. שנית, אם תתקבל לעבודה תושתת מערכת היחסים על שקר. שלישית, רוב השקרים סופם להתגלות, בוודאי במערכת יחסים ממושכת.

ענה תשובות ענייניות גם על שאלות שעשויות להיראות בעיניך מביכות. במקרים רבים יש להן הצדקה, והמבוכה התעוררה רק משום שהמראיין לא השכיל לשאול את השאלה בטקט הראוי, או שמקור המבוכה נעוץ בך ובמצבך האישי. לדוגמה, השאלה במה בעלך/אשתך עוסק/ת מביכה אם את/ה נמצא/ת בהליכי גירושין. ואילו המראיין רק רצה לדעת, אולי בדרך מעט מסורבלת, כיצד אתם מסתדרים עם שני ילדים קטנים כאשר לשניכם שעות עבודה לא מקובלות.

המראיין עשוי לתחקר אותך על מקום עבודתך האחרון, בעיקר אם הוא פועל בתחום שארגונו פועל בו. אל תמהר לנדב מידע. ראשית, לא אתי לגלות פרטים פנימיים על מעסיקך הקודם, ושנית, המראיין יכול לחשוב שלשונך הארוכה יכולה בבוא העת להזיק גם לו.
על שאלה שהיא פולשנית מדי לטעמך אתה יכול לענות בעדינות כי אתה חושב שלא יהיה הוגן מצדך למסור מידע זה, והסבר למה. תשובה זו אולי תתסכל לרגע את המראיין, אבל ברוב המקרים הוא יעריך את היושרה שלך. 

לעולם אל תשמיץ אנשים אחרים, גם אם הם ראויים לכל גנאי. גע בבעיה – לא באנשים.
אם היה לך ממונה גרוע אל תאמר זאת, אבל תוכל לתאר סיטואציה שבה לא ראיתם דברים עין בעין. תן למראיין לשפוט מי כאן בסדר ומי לא. 
שים לב לשפת הגוף של המראיין המקשיב לדבריך. אל תתיש אותו. יש לא מעט מרואיינים שמרגישים נינוחים בעת התהליך ומפליגים בדיבורם, ולמראיין לא תמיד נעים להפסיקם. אל תהיה שקוע בעצמך ובפירוט מעלותיך. חשוב שתשים לב לתחושותיו ולתגובותיו של מראיין.

מותר להתרגש, זה אנושי. אתה יכול גם לומר זאת למראיין. בדרך כלל יקבל זאת באמפתיה, והוא עשוי אף להגביר את חביבותו כלפיך. הוא ירגיש שאתה כביכול בעמדת חולשה לעומתו וירשה לעצמו להיות נדיב ולסייע לך להתגבר על התרגשותך.
אפשר לרשום רשימות בעת הראיון, אך לא בדרך שתקטע את רצף התקשורת ביניכם.
רצוי לשאול את המראיין אם אינו מתנגד לכך ולהסביר מדוע אתה נוהג כך (לדוגמה, עניין שתרצה לזכור להעלות בהמשך השיחה).

אל תזדרז לענות מיד על השאלות שתישאל. אם נשאלת שאלה מורכבת מותר לך להרהר כמה שניות בטרם תשיב. במקרה כזה רצוי לומר למראיין שאתה רוצה לחשוב על כך כמה שניות כדי שבינתיים לא יחשוב שבלעת את לשונך.
נסה לגלות, מתוך דבריו ושאלותיו של המראיין, מהי מטרתו, למה הוא חותר ומה הוא מנסה לאתר. בשיחה כזו לא הכול גלוי. המראיין ירצה לחשוף דברים שאולי לא תמיד נוח לך לדבר עליהם באופן ישיר. נסה ללמוד מדבריו מה חשוב לו לדעת והדגש זאת בדבריך. לדוגמה, אם הוא ישאל: "עד כמה חשובה בעיניך פתיחות במקום העבודה?" סביר להניח שהסוגיה חשובה לו, כי אולי עובד אחר הכזיב אותו בעניין זה.


שאלות מקובלות בראיון

כבר בפתיחת הראיון אתה עשוי להתבקש לספר על עצמך. זו בקשה המצריכה ממך לדבר בשטף ולא להסתפק במענה קצר. הדבר מאפשר למראיין לתהות על קנקנך ולהחליט לאן להוביל את השיחה.
לא כל מראיין יודע להפיק את המרב ממענה לשאלה/בקשה כזו. מכל מקום, אל תתחיל בסקירת ההיסטוריה שלך, ואל תשאל אותו למה הוא מתכוון או במה להתחיל, אלא הצג את עצמך כיום: מקצוע, השכלה, מקום תעסוקה והישגים. השתדל להדגיש דברים שעשויים להיות רלוונטיים לתפקיד שאליו הגשת מועמדות – ניסיון רלוונטי, ממליץ מתחומו המקצועי של המראיין וכדומה.

מדוע הפסקת לעבוד במקום עבודתך האחרון?
זו יכולה להיות שאלה מביכה, אך היא חשובה מבחינתו של המראיין כי הוא ילמד ממנה על צרכיך, על ציפיותיך ואף על אישיותך. אם עזבת משום שלא יכולת להתקדם עוד, הוא יבחן אם הוא יכול לענות על ציפיות הקידום שלך. אם לא ראית דברים עין בעין עם הממונה החדש, המראיין ירצה לבחון אם תסתדר עם הממונה המיועד (בין שזה הוא עצמו ובין שאדם אחר בארגון). כך גם יעמוד גם על אופייך ועל מזגך. החלפת מקום עבודה היא דבר שגרתי ולגיטימי, אך פעמים רבות מעורבות בו אמוציות. אל תתמקד ברגשות שליוו אותך בתהליך זה, אלא הצג סיבות ענייניות. אם התכוננת לשאלה, אין סיבה שתביך אותך.
סיבות אפשריות לגיטימיות ומקובלות: הגיע ממונה חדש והביא עימו את מזכירתו הנאמנה;
מיצית את תפקידך הקודם, ציפית לקידום ומישהו אחר קודם במקומך. סיבה נוספת: שינוי מקום מגורים. זכור כל העת לא להשמיץ ולא לבקר, היֵה ענייני.

מה לא אהבת במקום עבודתך הקודם?
גם זו יכולה להישמע שאלה פרובוקטיבית משום שהיא מזמינה ביקורת מצדך. אבל מראיין טוב ירצה לבחון אם אותם מאפיינים קיימים בארגונו וישפיעו על מידת התאמתך לתפקיד.
גם במקרה זה אל לך להיגרר לביקורת ולהשמצות, אלא להתמקד ככל האפשר בדברים קונקרטיים שלגיטימי לא לאהוב אותם, ואף לגיטימי שיתקיימו במקום עבודה. לדוגמה, בגלל גודל החברה היו נהלים רבים שקצת סרבלו את תהליכי העבודה, או בגלל קוטנה של החברה כמעט לא היו אפיקי קידום (וכבר גילית שאין אלו פני הדברים בארגון שאתה מתראיין בו).

מדוע בחרת להגיש את מועמדותך לתפקיד זה?
שאלה זו מלמדת את המראיין על צרכיך וציפיותיך, מרכיב מרכזי בכל ניסיון של התאמה למקום עבודה. השתדל שיהיו לך נימוקים ענייניים. לא "במקרה ראיתי את המודעה וחשבתי שזה יכול להתאים לי", אלא "חשובה לי ההתפתחות המקצועית, ראיתי את המודעה, ביררתי עם חבר שלי שעבד כאן ושמעתי שאתם משקיעים הרבה בהדרכה מקצועית. הערכתי שזה יכול להתאים לי".
סביר שתתבקש להציג את יתרונותיך. הדבר יקל על המראיין לזהותם וגם יאפשר לו לבחון תכונות אופי כמו צניעות או יוהרה, ביטחון עצמי, גאווה והמידה בה אתה מכיר את עצמך.
כשאתה מפרט את יתרונותיך דאג לתת דוגמאות להמחשתם. אתה עשוי להתבקש להציגן, והרי הכנת אותן מראש. התמקד ביתרונות הרלוונטיים לתפקיד. כושר שכנוע חשוב במכירות ופחות חשוב במזכירות טכנית. ארגון וסדר חשובים בעבודה מנהלית ופחות בצוות פיתוח.
אם תישאל מהם חסרונותיך כדאי להציג חיסרון שהוא גם יתרון. שקרן הוא דיפלומט. עקשן עומד על דעתו. לא מקדים מחשבה למעשה – ספונטני. אם תצרף את המילה מדי לכל תכונה זה יישמע שלילי דיו, זה לא יישמע נורא ותיתפס כאדם כן המודע לחולשותיו (פרפקציוניסט, משקיע בעבודה יותר מדי – האם אלו תכונות שליליות? אולי בעיני בת זוגך, אבל כאן הן עשויות להיתפס כחיוביות. מה רע במנהל חשבונות קפדן?).
ברוח הצגת יתרונותיך הרלוונטיים תוכל להציג חסרונות שאינם רלוונטיים לתפקיד. נניח, חוש הומור שאינו מפותח דיו. מתיאור החסרונות שלך מראיינים רבים לומדים על היכולת שלך לביקורת עצמית, וכך אתה גם מסייע להם לעמוד על חסרונותיך בבחינת התאמתך לתפקיד.
אם תציג חסרונות אמיתיים מראיינים מקצועיים יעריכו מאוד את הביטחון העצמי שלך ואת יכולת השיפוט העצמי. אבל עליך לחשוב גם על מראיינים פחות מיומנים. לפיכך נסה להתאים את גישתך למראיין שמולך.
בשלב זה חשוב לנו להדגיש שבשום פנים ואופן איננו ממליצים על חוסר אמינות ומצג שווא. בראש ובראשונה אין זה מוסרי, וכמובן הדבר לא יועיל כי סופם של דברים להתגלות. בוודאי ביחסים ארוכי טווח כמו יחסי עבודה. בכל ההמלצות האחרונות איננו מבקשים אלא שתנסה למנוע הטיה של מראיין לא מנוסה, ולא שתנסה להטעות מראיין מנוסה (ברוב המקרים לא תצליח) או להוליך שולל מראיין מנוסה פחות (ואפילו תצליח – יהיה זה רק לטווח הקצר)!

שאלה נוספת יכולה להיות מה דעתו של מעסיקך הקודם עליך?
עליך להביא בחשבון שהמראיין, אם תיראה לו מועמד רציני, קרוב לוודאי שיפנה לאותו מעסיק וישאל לדעתו עליך. כדי שתשובתך לא תהיה רחוקה מהמציאות. כדאי לשוחח עם מעסיקך הקודם ולשאול אותו ישירות כיצד הוא רואה אותך. שאלה כזו המוצגת למעסיק הקודם בצורה בוגרת ועניינית תזכה אותך במרבית המקרים בתשובה בוגרת ועניינית. כך גם תדע לענות למראיין תשובה ראויה לשאלתו.

מדוע אתה מתאים לתפקיד הזה?
מדוע באמת? התכוננת לשאלה זו וניתחת את מרכיבי התפקיד מול צרכיך ויכולותיך. לכן תוכל לתת תשובה עניינית. זו אינה בהכרח שאלה ביקורתית, אף על פי שמראיינים שאינם מקצועיים דיים יכולים להציג אותה ככזו. הם עשויים לתת לך הרגשה שהם תוהים כיצד זה העזת להגיש את מועמדותך לתפקיד. אך זו שאלה עניינית. הם בעצם מבקשים ממך לסייע להם לבחון את התאמתך לתפקיד.


תשאול המראיין וסיום השיחה

בדרך כלל לקראת סיום הראיון ישאל אותך המראיין אם יש לך שאלות. יש לך, הרי התכוננת לכך. עם זאת, ייתכן שקיבלת מענה עליהן במשך השיחה השוטפת או בבדיקות מוקדמות שעשית (למשל ביררת את טווח השכר של התפקיד עם מי שזימן אותך לראיון). אם אלו פני הדברים אל תתאמץ לחפש שאלות נוספות. אמור למראיין שהיו לך שאלות אך קיבלת עליהן מענה. גישה זו תציג אותך כאדם מסודר וענייני.

אם יש לך שאלות הצג אותן באופן ענייני. השתדל לשאול קודם כול על אופי התפקיד ואפיקי ההתפתחות בו, ולא להתמקד בשכר ובתנאי העבודה. לשכר ולתנאים הגע בסוף, אם המראיין לא טרח לדון בהם קודם לכן בראיון.
שאלות שתוכל לשאול: מי יפקח על עבודתי, ואיך? מהו פוטנציאל ההתפתחות/קידום שיש בתפקיד זה ובארגון בכלל? אילו פעולות הכשרה נעשות לעובדים? איך אפשר להתעדכן מבחינה מקצועית?
יש הסוברים כי שאלות על פוטנציאל הקידום וההתפתחות במפגש הראשון, אם אינן מוצגות נכון, יכולות לעורר רושם שבמקום להתמקד בתפקיד שאליו הגשת את מועמדותך, אתה כבר נושא את עיניך לתפקיד הבא. אינטרס לגיטימי שלך, אך תואם פחות את צורכי הארגון.
מקום העבודה הוא סביבה חברתית אנושית המשפיעה מאוד על איכות חייהם של הפועלים בו, מנהלים כעובדים. שאלות שתפנה למראיין על התנהלותו של מקום העבודה, על האווירה השוררת בו, על פעולות גיבוש ורווחה ועוד יעידו שאתה לא רק איש מקצוע הבא למלא את תפקידו, אלא גם אדם שהסביבה החברתית חשובה לו.
לא בטוח שתזכור את כל השאלות שרצית לשאול, אך הן מופיעות ברשימה שהכנת. אין מניעה לבקש בנימוס להוציא את הרשימה ולעיין בה. זה יעורר רושם שהתייחסת ברצינות לראיון והתכוננת אליו.

תן למראיין לסיים את השיחה. יהיו מראיינים שישאלו אותך עם צאתך איך נראית לך המשרה, בעיקר אם הם מעוניינים לגייס אותך. אם המשרה לא נראית לך תוכל לציין זאת בנימוס (לעתים אי ההתאמה תעלה מתוך השיחה).
אם אתה מתעניין בה אל תראה את התלהבותך. אמור שהמשרה נראית לך מעניינת ואתה רוצה לחשוב על שיחתכם ולחכות לשלב הבא. אל תאמר זאת בהתנשאות! תרגל את המענה כך שתשובתך תישמע עניינית ומנומסת. אם המראיין יאמר לך מתי תקבל תגובה – מה טוב. אם לא, שאל אותו מתי אתה רשאי לצפות לתגובה.


לאחר הראיון

בחן שוב את הארגון ובכל מקרה - המשך לפעול!
נתח את המידע שאספת עד כה, פורמלי ולא פורמלי. העמד אותו מול רשימת ציפיותיך ורצונותיך. בחן אם התפקיד עונה במידה סבירה על הפרמטרים החשובים שקבעת לעצמך.
לדוגמה: רמת השכר ושאר מרכיבי התגמול, האפשרות להתפתחות מקצועית, העניין בעבודה, הצוות שאתה אמור לעבוד איתו, אישיותו ומקצועיותו של הממונה והביטחון התעסוקתי שהארגון מציע.

בחן את טיבו של הארגון. האם בארגון כזה תרצה לשהות חלק ניכר מיומך? זכור כי למקום העבודה השפעה מכרעת על איכות חייך. היחס אליך בכל שלבי התהליך משקף את רצינותו של הארגון ואת האווירה השוררת בו. אם קיבלת יחס מתנשא וצונן בשלבי הגיוס רב הסיכוי שיחס כזה ישרור בארגון גם לאחר שתתקבל לעבודה. שים לב לתמרורי האזהרה שצצים במשך התהליך. אל תיתן ללהיטותך למצוא עבודה לעוור את עיניך.

נתח את הראיון, ואל תלך שולל אחר אופן התנהלותו. לדוגמה, מראיין לא מנוסה יכול להראות לך שהוא מתלהב ממועמדותך. קח זאת בפרופורציות ואל תעלוז בטרם עת. זכור כי במקרים רבים הוא לא המחליט היחיד. הבא בחשבון גם שאולי הוא לא מיומן דיו והערכתו שאתה מתאים לתפקיד אינה מדויקת. בדוק גם אתה אם התפקיד אמנם מתאים לך, כדי שאם תתקבל לא תתאכזב בהמשך הדרך. בדוק בעיקר אם התלהבותו ממך לא עודדה אותו לצבוע את התפקיד בצבעים יפים יותר כדי לפתות אותך. מראיינים לא מנוסים נוטים לפעול כך שלא מדעת כשהם רוצים לגייס לארגונם מישהו שנראה אטרקטיבי בעיניהם.

אל תפסיק את חיפוש העבודה למשך אותם שבועיים שאמרו לך להמתין עד קבלת התשובה הסופית. אתה עלול לגלות שתחושותיך הטובות הטעו אותך. ואפילו היו מדויקות, המצב בארגון השתנה ושוקלים כעת לבטל את המשרה, ואתה, שאנן וזחוח דעת, בטוח שהמשרה שלך, הפסדת שבועיים יקרים של חיפוש עבודה.

הערך נפשית להתמודדות עם דחייה וזכור כי כל כישלון הוא סיכוי למשהו חדש ואולי טוב יותר. משפט זה לא נועד רק לעודד אותך, הוא הוכח כנכון פעמים רבות. זכור כי פעמים רבות לא התקבלת למשרה מסוימת לא משום שאיכויותיך אינן גבוהות דיין, אלא מסיבות רבות ומגוונות שאין להן קשר אליך. אל תיקח כמה "ימי חופשה" כדי לשקוע ברחמים עצמיים. המשך לנסות ולפנות למשרות אחרות כבר באותו יום שקיבלת את ההודעה על אי קבלת המשרה.

<<חזרה לחלק הראשון של המאמר
 

תן למשרות שלנו לחפש אותך - חינם!