אנחנו אוהבים להסתכל על ג'ובנט בתור אתר אינטרנט למקצוענים. אתר שעוזר למחפשי עבודה שהחליטו לעזור לעצמם ושיודעים שהם הולכים להצליח, ובגדול.

כל אחד זקוק לפעמים לקצת עזרה ולטיפ או שניים - אפילו המקצוענים ביותר מבינינו. לכן מומחי ג'ובנט חיברו את המאמר הבא, מתוך רצון לספק ערך מוסף למבקרי האתר ולעזור לכם להסתכל על שירותינו בראייה שתניב את הפירות הרצויים.

במילים אחרות- כתבנו את הטיפים האלה כי אכפת לנו.

מדוע יש אנשים שמוצאים משרה חדשה בתוך זמן קצר (ימים ספורים), בעוד שאחרים יכולים לחפש ולחפש במשך שבועות וחודשים ללא הואיל?

קיימות מספר תשובות אפשריות לשאלה הזו, אך אחת התשובות הברורות היא מקצוענות. במילים אחרות, הגישה לתהליך החיפוש, הגישה לראיונות, וכמובן, גישתו של האדם אחרי שהוא כבר התקבל לעבודה ונמצא בתפקיד.

אנחנו נוטים לחשוב על מקצוען כעל אדם שמבצע את עבודתו היטב. אדם מיומן, שיודע מה נדרש ורצוי ממנו, ואכן מספק את הסחורה בכמות ובאיכות הנדרשות. מקצוענות היא עניין של השקפה. מקצוען יודע את העבודה, והוא גם יודע שהוא מקצוען. לא מדובר בשחצנות או רברבנות, אלא באדם שאומר לעצמו - "אני יכול לעשות את זה, ואני יודע איך."

מקצוענות היא איכות שהאדם לוקח לעצמו.

ישבנו בג'ובנט וחשבנו על דוגמאות של אנשים מצליחים העונים בצורה הטובה ביותר להגדרה מקצוען, ויכולים לשמש דוגמא אישית לאחרים.

בחרנו לבסוף 4 אנשים מייצגים שלדעתנו ראויים ללא ספק לתואר "מקצוען":
  • מנכ"ל ומייסד צ'ק פוינט גיל שוויד
  • שחקנית הטניס שחר פאר
  • שחקן הגולף טייגר וודס
  • ממציא הדיסק און-קי דב מורן
לקריאה אודות המקצוען לחץ על תמונותו



מי מאיתנו לא שמע במקום העבודה ביטויים כגון "זה מסובך מדי", "אי אפשר לעשות את זה", "אנחנו צריכים עוד X ו-Y לפני שנוכל בכלל להתחיל", "אין סיכוי שנוכל להגיש את זה בזמן", ועוד רבים וטובים שכאלה? ובכן, זו השפה שבה מדברים חובבנים. כך מדבר אדם שמרגיש שהחיים 'גדולים עליו', שהוא לא באמת יודע מה הוא עושה ושהוא נקלע במקרה למשרה שמבקשים ממנו לעשות.

כן - לפעמים התכניות שלנו לא מתגשמות בדיוק כפי שתיכננו. לא תמיד אנחנו מצליחים לקבל את ההעלאה שרצינו. לפעמים אפילו מפטרים אותנו במפתיע. אך כשזה קורה לך, מה אתה עושה? איך זה גורם לך לראות את הדברים? מקצוענים מסתכלים על החיים (או על המשרה) ורואים בעיות ופתרונות לאותן בעיות. חובבנים רואים בעיקר בעיות ללא פתרונות.

ייתכן שזה נשמע מיסטי ויומרני. אבל זה בסך הכל עניין של נקודת מבט! כאשר מוצגת בפניך סיטואציה מאתגרת (ולפעמים אפילו בלתי אפשרית), האם אתה נכנע? האם סיטואציה קשה (כגון אובדן המשרה הקודמת שלך, למשל) מזעזעת אותך מספיק כדי שתרים ידיים, תוותר ותחליט שבעצם "אי אפשר לעשות את זה" ו-"אין סיכוי"? או שאתה מצליח לגייס בעצמך את תעצומות הנפש הנדרשות כדי להסתכל לבעייה בעיניים ולהחליט בנחישות - "אני אפתור את זה. אני יכול לעשות את זה".

בדיוק בנקודה הזאת האדם חייב לנהוג כמקצוען. כשהכל מתנהל על מי מנוחות וכל הדברים פועלים בצורה חלקה סביבנו, קל לנו להיראות כמקצוענים. אבל מה קורה כשדברים מתחילים ליפול ולהשתבש?
בדיוק כאן האדם צריך לקחת את עצמו בידיים ולהאמין בעצמו. זהו המבחן האמיתי של כל מקצוען. "אתגר" ו-"בעיה" הן שתי מילים שמתארות את אותו הדבר - המילה הראשונה בשפת המקצוענים, והמילה השנייה בשפת החובבנים. אך מי יקבע אם אתה מקצוען או לא? חשוב על אנשים שאתה מכיר. האם כל האנשים שיש להם שני תארים הם מקצוענים? האם כל האנשים שלובשים חליפה הם מקצוענים? המקצוענות מתחילה מבפנים ומקרינה החוצה. אם אתה לא תיתן לעצמך קרדיט ותדרוש מעצמך לנהוג כמקצוען, מי כן יצליח לדרוש זאת ממך?

על מה אנחנו מקבלים כסף כשאנחנו מבצעים משרה כלשהי? על זה שאנחנו עונים לטלפון? על זה שאנחנו מגיעים לעבודה ומחתימים כרטיס בבוקר? כמובן שלא. המעסיקים שלנו (וכשמדובר בעצמאים, הלקוחות) משלמים לנו כדי שנהיה מקצוענים.

הפרסומות שמשודרות אלינו מכל עבר מחדירות בנו מדי יום את המסר, "החיים קלים". לא צריך להתאמץ. המומחים של הבנק כבר יעשו את זה בשבילך. חברת הביטוח תדאג לך. תכנית הטלוויזיה תבדר את הילדים שלך, קופת הגמל תטפל בכסף שלך והמומחים של יצרניות המזון כבר ידאגו שהאוכל שיגיע אליך למקרר יהיה בריא ומזין. הכל כדי שלא תתאמץ. ובכן - זה לא נכון!

מקצוענים יודעים שלפעמים, בחיים צריך להתאמץ. והם מוכנים לעשות זאת. כן - לפעמים הכל הולך בקלות. אבל לפעמים נדרשת עבודה אמיתית ונחושה, ומישהו שמוכן לחרוק שיניים ובאמת לעשות את מה שצריך להיעשות מבלי לקטר, להסביר כמה שזה בלתי אפשרי, או לחשוב על הנופש באנטליה.

כאשר מנהל כוח אדם בחברה בוחר לקבל מועמד חדש למשרה, זה משום שהוא מרגיש בטחון בכך שאותו המועמד אכן יספק את התמורה הנדרשת. הוא מרגיש בטוח שהמועמד יחולל שינוי בחברה, שהוא יהיה מקצועי מספיק כדי לעבור את תהליך הקליטה וההטמעה בחברה (שהוא לא תמיד קל) ולעמוד בקשיים העתידיים שכרוכים בביצוע המשרה. במילים אחרות, הוא בוטח במועמד.

מה מקנה למראיין את תחושת הבטחון הזאת? האם אלו קורות החיים שלך? העובדה שהיית קצין בצה"ל? מספר התארים שיש לך, או הוותק שלך במשרות קודמות? כמובן - כל הפרטים הללו נלקחים בחשבון. אך בסופו של דבר, מדובר בהווייה כוללת אחת. המראיין מעוניין לדעת אם האדם שמולו מקצוען. אם הוא אכן 'יספק את הסחורה'.

מקצוענים אמיתיים הם נדירים, והם יקרים מפז. אבל מקצוענות היא לא משהו שנולדים איתו - מקצוענות אפשר לפתח.

חוויית האובדן של משרה, בשילוב עם תווית כגון 'מובטל', עשויה להקשות על האדם להסתכל על עצמו כמקצוען. אבל כדי למצוא משרה טובה במהירות, האדם חייב לחשוב ולפעול כמקצוען.

קיימים מדריכים, מאמרים וטיפים חשובים בנושא 'איך להתנהג בראיון עבודה', או 'איך לכתוב קורות חיים'. אנחנו יודעים שחשוב לבוא 'בהופעה ייצוגית', או 'בעניבה', וכן הלאה. אך היותך מקצוען לא משפיעה רק על בחירת הפונטים לקורות החיים שלך או על ההתנהגות שלך בזמן ראיון העבודה.

מדובר כאן באימוץ של נקודת מבט בסיסית. חשוב על איתור המשרה כעל פרויקט ממוקד. ערוך רשימה מסודרת של המשאבים שלך. תכנן את הימים שלך ומעל לכל - דע שאתה אכן תצליח, ובטח בעצמך.

כאשר משהו לא פועל כמתוכנן, מקצוען בודק מה הבעיה ומטפל בכך, הוא לא מתייאש. מקצוענים לא מרימים ידיים. כאשר מקצוען מקבל הצעה, הוא שוקל אותה בעצמו, מתוך הכרה בערכו. מקצוענים לא מכניסים רגשות אישיים לתוך כל השיקולים שלהם, אלא יכולים לקחת צעד לאחור ולהסתכל על הדברים אובייקטיבית. מקצוענים יודעים עם מי הם צריכים להתייעץ, ולמה. כשאתה מקצוען, אף אחד לא יכול להפחית בערכך. אם מישהו היה אומר לטייגר וודס, ענק הגולף מארה"ב, שהוא לא באמת יודע מה הוא עושה ושהמשחק שלו ברמה בינונית-מינוס - עד כמה האדם הזה היה מצליח לדכא את טייגר וודס?

כדי לקבל מושג טוב יותר כיצד אתה יכול להתנהג כמקצוען, בצע את הצעדים הבאים:
  • ערוך רשימה של חמישה אנשים שאתה מכיר ושאתה מחשיב כמקצוענים מהשורה הראשונה בתחומם. מה מאפיין את האנשים האלה? מצא את קווי הדמיון הבולטים ביותר ביניהם. מה הופך אותם למקצוענים? האם חלק מהתכונות הללו קיימות גם בך? האם אתה יכול לאמץ לעצמך כמה מהן?
  • בחר לעצמך יום ושים לב לרמת המקצוענות של האנשים סביבך. דבר עם החברים שלך. הסתכל על שיחות בין אנשים ברחוב. הסתכל על המלצרית בבית הקפה - האם היא מקצוענית? מה גורם לך לחשוב שכן? (או שלא)
  • תוכל אפילו להתקשר למרכז השירות של חברה גדולה כלשהי (ספק האינטרנט או חברת הטלפון שלך, למשל). דבר עם נציג שירות. איך אתה מרגיש בסוף השיחה? האם קיבלת טיפול מקצועי, או לא? כעת חשוב - למה אתה מרגיש כך? מה האדם שבצידו השני של הקו עשה, שגרם לך להרגיש שאתה נמצא בידיים טובות ומיומנות (או שלא...). אפילו אם אינך מחפש משרה בתחום מתן השירות, תוכל להפיק מסקנות משיחה כזאת.
  • דמיין את עצמך כמקצוען מהשורה הראשונה בתחום שלך. ייתכן שברגע שתעשה זאת תיכנס לראשך מחשבה כגון 'אבל אני לא מספיק טוב'. שים את המחשבה הזאת בצד כרגע, התעלם ממנה. הרשה לעצמך להעמיד פנים. אם היית מקצוען מושלם, כיצד היית מתנהג? איך היית מתלבש? עם מי היית מדבר, ואיך? את מי היית לוקח ברצינות, וממי היית מתעלם? הכן תיאור כתוב ומפורט של סגנון החיים שלך כמקצוען. קרא אותו. איך זה גורם לך להרגיש? קרא את התיאור שוב ושוב, והייה מקצוען. הגשם את הדברים שכתבת. נהל שיחות כפי שחשבת שתנהל. ייתכן שבתחילה, זה ייראה לא טבעי. אל תתבייש, ואל תאפשר לאף אחד לומר לך להפסיק! המשך להתאמן, המשך להעמיד פנים, עד שלפתע העמדת הפנים תהפוך להרגל שני. תוכל לנהל שיחה עם אדם אחר, ובתום השיחה, הוא ידע שהוא דיבר עם מישהו שיודע מה הוא עושה.
  • כעת הקדש תשומת לב מיוחדת לתחום הביגוד. האם יש לך את הבגדים שמקצוען צריך? אם כן, מדוד אותם. הסתכל על עצמך במראה. חייך. עמוד זקוף. ככה נראה מקצוען. אם אין לך את הבגדים, איך תשיג אותם? (זכור - זהו אתגר, לא בעיה). לאחר שפתרת את תחום הביגוד, עבור לשאר התחומים בחייך. איך נראית התקשורת הכתובה שלך? איך אתה מנהל שיחה עם אדם אחר?
  • מקצוענים מתרגלים. בקש מחבר שיעזור לך להתכונן לקראת ראיון העבודה. ערוך סימולציה של הראיון. חזור עליה שוב ושוב. חשוב על השאלות הקשות ביותר שיוכלו לשאול אותך, או על הסיטואציות המביכות ביותר שיוכלו לקרות בראיון כזה. תרגל אותן. המטרה כאן היא לא בהכרח לתרגל את הראיון - אלא לאפשר לך לראות כיצד מקצוען מרגיש אחרי שהוא מתרגל מספיק.
  • הסתכל על שוק העבודה כפי שמקצוען היה מסתכל עליו. איזה הזדמנויות נפרשות לפניך כעת? איך נראה נוף חיפוש העבודה כעת? האם הדברים נראים אחרת כעת, כשאתה מסתכל עליהם כמקצוען שמודע לערכו?
  • לאחר שתקבל את המשרה החדשה שלך, הקפד לתרגל את הפעולות והכלים הנדרשים ממך בעבודה. אל תנוח על זרי הדפנה.
  • בסופו של דבר, לאחר שתתרגל להסתכל על עצמך כעל מקצוען ותראה בעצמך את ההבדל שנקודת מבט כזאת מחוללת בחיים שלך, קח על עצמך פרוייקט חדש: גש למישהו שמאפשר לעצמו לחיות כחובבן והפוך אותו למקצוען.
בהצלחה.

חשוב לנו לדעת אם הטיפים עזרו לכם במציאת העבודה שרציתם. נשמח לקבל משוב בנוגע למאמר, בכתובת [email protected]


לכתבה באנגלית