ראיון עבודה

ראיון עבודה - הסתער על שוק העבודה / שוקי שטאובר


המאמר מקנה כלים מקצועיים שיסייעו לך בהתמודדות עם שוק עבודה תחרותי. הוא מתמקד בהכנה לראיון עבודה, הכנה המורכבת משני שלבים עיקריים:
1. ההכנה שלפני הפנייה לארגון והפנייה לארגון. 
2. התמודדות עם תהליך הראיון ודרכי התנהלות לאחר הראיון. 

בהתאם לכך המאמר נחלק לשני חלקים:
חלק א', המוצג כעת בפניך, עוסק בהכנת הפנייה לארגון, הפנייה לארגון, ההמתנה לתגובת הארגון, ההכנה לראיון, ההגעה לארגון וההמתנה לראיון.
חלק ב' עוסק בראיון עצמו, אופי השיחה, שאלות מקובלות, תשאול המראיין בסוף הראיון וההמתנה לתשובה מהארגון.


הכנת הפנייה לארגון

להמלצות משקל משמעותי בשוק העבודה. שוחח עם ממליצים רלונטים ובקש את רשותם למסור את שמם במקרה הצורך. אל תפיל עליהם תיקים במפתיע. כוונתנו היא שעליך לבדוק היטב אם הממליצים הפוטנציאלים נכונים להמליץ עליך בכל פה, או שהם נותנים לך תשובה מתחמקת. אתה יכול לשמור מכתבי המלצה חמים שקיבלת אך זכור כי כיום יש להם משקל פחות. הרי המכתב שתציג תמיד יהיה חיובי (אחרת לא תציג אותו). יש ממונים שאומרים לעובד העוזב את מקום עבודתו לכתוב את מכתב ההמלצה שלו בעצמו ואחר כך הם רק חותמים עליו. המלצה אמיתית הרבה יותר ניתנת בשיחה בין המעסיק הפוטנציאלי לממליץ.

למד על הארגון אליו אתה פונה, ועל המשרה המיועדת. ניתן לעשות זאת במספר דרכים:
ראשית, גלוש באינטרנט. רב הסיכוי שתמצא ברשת מידע על מרבית המעסיקים הגדולים. כתוב את שם הארגון באחד ממנועי החיפוש הגדולים והמידע יעלה. כמו כן תמצא כמובן מידע באתרי הארגונים או באתרי מידע ייחודיים כמו ארגוני מידע עיסקי, ארגוני מעסיקים וארכיונים - דוגמת אלו של העיתונים היומיים (בעיקר במדורים הכלכליים, אבל לא רק בהם).
שוחח עם אנשים שמכירים את הארגון, עובדים בו או עבדו בו בעבר, או עם אנשים שיכולים להפנותך אליהם. בקר בארגון ללא זהות אם הדבר אפשרי. הדבר קל יותר בארגון גדול, כי נכנסים בשעריו אנשים רבים (כיום הדבר קשה יותר, בשל המצב הביטחוני). ביקור כזה גם ילמד אותך על דרך ההגעה. מידע זה יועיל לך כאשר תבחן אם העבודה בכלל מתאימה לצרכיך וגם יסייע לך להגיע בזמן לראיון, דבר חשוב לעצמו.
אם הארגון לא הציע משרה לקהל הרחב ואתה פונה אליו ביוזמתך, התאם את דרך הפנייה לאופי הארגון ולאישיותך שלך. למשל, בחן אפשרות לבקר בארגון ולנסות להתקבל לפגישה (תתפלא, לפעמים העזה כזו משתלמת. אמנם יותר בארגונים קטנים, אבל גם בגדולים).
אם אינך כה נועז או שדרך זו לא רלוונטית (לדוגמה, אנשי אבטחה לא יאפשרו לך להיכנס ללא קביעת פגישה מראש), עומדים בפניך ערוצי פנייה רבים: אינטרנט, דואר, פקס, טלפון, קשרים אישיים, השארת קורות חיים בקבלה/מודיעין ועוד.

היענה לפניית המעסיק בהתאם לדרך שהציב במודעה – טלפון, מכתב, דוא"ל, פקס. גם היענות ראשונית זו מצריכה הכנה: לדוגמה, אם פנייתך הראשונית היא באמצעות הטלפון, התכונן לשיחה על ידי תרגול עצמי ואפילו באמצעות סימולציה עם אדם קרוב שמתאים לשחק את תפקיד המראיין. לפני שתתקשר לארגון הכן לצדך את המסמכים הרלוונטיים ואת רשימת השאלות שהכנת. שאלות אותן תרצה להציג לאדם שמעברו השני של הקו.

כל העת הייה מודע לקשר הבין אישי: זכור את שם האדם שאתה צריך לפנות אליו, וגם את שמו של מי שתיאם עימך את הפגישה. אם הוא יקבל את פניך כשתגיע לפגישה, צברת עוד נקודת זכות. בדוק אם מישהו ברשימת הממליצים שלך מכיר את המעסיק הפוטנציאלי שאתה פונה אליו. בדרך כלל המגייס מעדיף לשוחח עם ממליץ שהוא מכיר. כך הוא יודע מי עומד מאחורי ההמלצה, הוא לא צריך לבקש טובה ממישהו שאינו מכיר כדי שייאות לתת את ההמלצה, והשיחה עם הממליץ תהיה נינוחה.


הפנייה לארגון

כעת אתה מבקש לפנות לארגון מסוים המציע מישרה המעניינת אותך.
אם במודעה צוין כי ניתן לפנות בדואר או בטלפון, טלפן רק אם אתה מרגיש ביטחון לנהל שיחה כזאת. כך תגיע מהר יותר (מאשר דרך משלוח פנייה בדואר) לארגון המפרסם ותוכל ליצור עניין במועמדותך בדרך בלתי אמצעית. התקשר מטלפון רגיל. איכות השמיעה בו בדרך כלל טובה יותר מאשר בטלפון סלולרי, לבטח אם אתה בתנועה. ודא שאתה במצב נינוח בסביבתך הטבעית. גם כך זו יכולה להיות שיחה מעט מלחיצה. מסיבה זו דאג גם לסביבת שיחה שקטה. רעש של טלוויזיה פועלת או ילדים נמרצים שאתה צריך להסותם לא יועילו לך. הכן עט ונייר לצורך רישום פרטים להמשך הקשר ויומן לקביעת פגישה. אם אתה נוטה להתרגש, הכן את משפטי הפתיחה שלך בכתב ושנן אותם. דבר לעניין ובכובד ראש עם מי שמשוחח עימך גם אם הוא בעל תפקיד זוטר בעיניך. אם הממונה שלו הטיל עליו את המשימה, הוא שישפיע על התקמותך בתהליך. התייחס לכך בהתאם. אל תנסה להוביל את השיחה. תן לנציג המעסיק הפוטנציאלי להוביל אותה. וָלא, אתה עשוי להצטייר, ולא תמיד בצדק, כטרחן ו/או שתלטן. לקראת תום השיחה ודא שוב מה סוכם ואת נכונות הפרטים, כמו מקום המפגש ומועדו, אופן ההגעה, מועד התקשרות נוסף וכדומה.

אם פנייתך הראשונה היא בכתב התהליך נתון יותר לשליטתך.
בשיחת טלפון מן הסתם יוביל את השיחה נציג המעסיק הפוטנציאלי, בכתב אתה בזמנך החופשי מחליט מה לכתוב. אין לשלוח קורות חיים ללא מכתב מלווה - מכתב המסביר מדוע יש לך יכולות מיוחדות לאייש את המשרה בהצלחה. אם, למשל, מוזכרת בדרישות המשרה חשיבות היכולת לעבודה בצוות, אל תסתפק בציון העובדה הכללית שאתה בעל יכולת מופלאה לעבוד בצוות, אלא תן גם דוגמה איך הדבר בא לידי ביטוי. סוג התייחסות כזה ירשים את מקבל המכתב ויְיַחד אותך. אם אתה היית מקבל מכתב כזה, לא היית מתרשם מגישה כזו?
זכור, יש לא מעט בני אדם (גם מראיינים הם בני אדם...) שמקבלים מכתב ללא פנייה אישית אליהם ועשויים להרגיש שאין מתייחסים אליהם, אלא רק לפונקציה שהם ממלאים. השתדל להיות אנושי (ובכל זאת לשמור על מידה ראויה של פורמליות).
אל תתהדר ביכולות לא רלוונטיות פן תצטייר כגאוותן. אנשים נרתעים מכך. אם במודעה כתוב "רצוי ניסיון בחברה רב לאומית", ציין את ניסיונך בחברה כזו, אבל אל תוסיף שסיימת בהצטיינות את אוניברסיטת הרווארד. גם אם זה נכון ואתה מאוד גאה בכך, הסתפק בכך שעובדה זו מוזכרת בקורות החיים ושמור את הדיון בה לראיון, אם תוזמן אליו.
אסוף תיעוד רלוונטי נוסף כמו תעודות, מכתבי הוקרה ודוגמאות של עבודות שלך. הכן גם תמונות פספורט (איכותיות!) – יש מעסיקים שיבקשו אותן. שקול לשלוח ביוזמתך תמונה (לא פוטו רצח...) שמחמיאה לך. כך תהפוך בעיני המעיין במסמכיך מדמות עלומה למישהו ממשי יותר. זהו מידע רלוונטי, כי במקצועות לא מעטים יש משקל להופעה חיצונית. ובכלל, אנשים מסתקרנים לדעת איך נראה מי שעומד מאחורי קורות החיים במסמכים שנשלחו.

אל תציף את הארגון המתעניין בך במידע רב מדי. לדוגמה, אל תשלח המלצות כבר במכתב הראשון. ציין כי אלו יימסרו לפי דרישה. כמו כן, הממליצים שלך זכאים שפרטים עליהם לא יופצו לכל עבר. נהג ברוח זו גם בתעודת הצטיינות. תעודה אחת, אם היא רלוונטית, עוד אפשר לשלוח. חמש תעודות כבר מייגעות – גם אם אתה מועמד מופלא.
שלחת פנייה בכתב – שמור העתק. בכלל, הקפד על תיעוד מסודר של שלבי פעילותך. הדבר יכול רק להועיל ולחסוך לך זמן רב.


ההמתנה לתגובת הארגון

פנית לארגון, מה הלאה? במקרים רבים לא תקבל מהארגון תגובה מהירה. יש לכך כמה סיבות: א. עומס פניות. ב. פנייה קודם למועמדים שאולי נתפסים כמתאימים יותר. ג. המתנה לפניות נוספות במשך תקופת פרסום המודעה בעיתונים (בדרך כלל כמה שבועות), איסוף כמות ראויה של פניות ורק לאחר מכן טיפול בהן.
אם פנית בכתב התקשר 4-5 ימים לאחר ששלחת את הפנייה כדי לוודא שהגיעה ליעדה. באותה הזדמנות ברר בתוך כמה זמן תזכה לתשובה. אם הארגון לא עמד בלוח הזמנים שהתחייב עליו ולא זיכה אותך בתשובה, הרשה לעצמך להתקשר יומיים לאחר המועד שנקבע כדי לברר מה עלה בגורל פנייתך.
יהיו ארגונים שלא ישיבו כלל לפנייתך. זה לא מקצועי ואיש לא מצדיק זאת, אבל לרבים מהם יש אילוצים שבגללם הם נוקטים דרך לא ראויה זו. על פי רוב הדבר נובע מעומס עבודה על מערכות הגיוס, מתהליכי עבודה לא מסודרים ומשילוב ביניהם. השתדל לא להיפגע מחוסר תגובה, ברוב המקרים זה לא בגללך.
יהיו מקרים שאי התגובה תהיה בגללך. לאחר הצצה בקורות חיים לא מתאימות או שכתובות ברישול לא מתעורר רצון להקדיש זמן נוסף לשולחיהן.
ולסיכום, כמו בתחומים אחרים גם כאן העזה לא תזיק. מרבית האנשים פונים לארגונים בדרכים מקובלות, אך יש כאלו שמעיזים ופונים ישירות למנהלים בארגון, ובכללם למנכ"ל. נכון שאתה עשוי להיתקל בסירוב מנומס (או סתם בחוסר תגובה), אבל לפעמים תופתע לגלות עד כמה אנשים מעריכים העזה ואסרטיביות ופותחים בפניך את דלתותיהם.
חשוב: המשך לפנות למשרות נוספות. אל תעצור ותמתין רק משום שפנית למקום מפתה במיוחד. לא בטוח שתתקבל. המשך כל הזמן לפנות לארגונים נוספים, וחפש עד שתתחיל לעבוד ממש.


הכנה לראיון

אל תתכונן רק לתהליך הראיון עצמו, שיאו של המפגש הישיר הראשון שלך עם הארגון, אלא גם למפגש עם סביבת התנהלותו. במסגרת הכנה כזו כלולות, לדוגמא, הפעולות הבאות:
- לימוד תהליכי הגיוס והמיון בארגון. בארגונים גדולים מדובר בדרך כלל בתהליכי קבלת החלטות איטיים וממושכים משום שמיושמים בהם נהלי עבודה, ולא אדם אחד בלבד מחליט על ההעסקה ותנאיה. היכרות עם המערכת תוסיף לביטחונך העצמי ותקל עליך להתנהל במשך התהליך.

- ניסיון לגלות מי יראיין אותך, מעמדו בארגון, זיקתו הפוטנציאלית אליך (מנהל כוח אדם/משאבי אנוש, ממונה ישיר), ואפילו מאפייני אישיות (שהתגלו, למשל, על ידי מי שרואיינו אצלו בעבר ואתה זכית לשוחח עימם). ראיון מקצועי אמנם לא אמור להיות קשור למאפיינים אלו, אבל לא כל הראיונות הם מקצועיים למהדרין, ולא פעם הם מושפעים גם מגורמים לא ענייניים. היערך לכך.
- על סמך המידע שאספת, נסה להעריך אילו שאלות עשויים לשאול אותך בראיון, והיערך להן. כמו כן הכן את רשימת השאלות שאתה תרצה לשאול בראיון. השתדל שהשאלות הראשונות לא יעסקו בשכר ובתנאי העבודה דווקא.

חשוב מראש על הופעתך. איזה רושם תרצה לעורר ואילו בגדים תלבש. הכן את הבגדים ערב קודם. ודא שהם נקיים ומסודרים, אחרת בבוקרו של יום הראיון תהיה לחוץ ועצבני. הלבוש הרצוי – סולידי.
עבור שוב על העתקי המסמכים ששלחת לארגון. הרי אינך רוצה שיתגלו סתירות בין מה ששלחת ובין מה שאתה עשוי לומר בראיון.
 
ניתן גם לתרגל את הראיון – מול המראה או עם מישהו הקרוב אליך ומכיר אותך, וגם למד, איתך, על הארגון ועל האנשים שיראיינו אותך. הידיעה כי מישהו שותף למשימתך תורמת לביטחונך העצמי וממילא לאיכות תפקודך בראיון. 


ההגעה לארגון וההמתנה לראיון

הגע בזמן. הבא בחשבון פקקים של בוקר, קשיי התנעה של מכונית, צורך אפשרי בחיפוש חניה, אוטובוס שמתעכב ועוד. מוטב להקדים מלאחֵר. אם בכל זאת איחרת – התנצל ותן הסבר קצר וענייני.
הגעת, בחן את סביבתך. אל תתיישב ותתחיל לקרוא עיתון. סקור את חדר ההמתנה ואת התנהגות הצוות במקום ויחסם אליך. כל אלו מלמדים על הארגון ומשפיעים על מידת רצונך להצטרף אליו.
עמוד, כבר בשלב זה, על מקצועיותו של המראיין. לדוגמה, האם הוא שומר על הדיסקרטיות של המרואיינים או שהם פוגשים זה את זה בבואם ובצאתם. האם הוא עושה הפסקה של כמה דקות בין ראיון לראיון (כדי לעבד את המידע שהפיק מכל ראיון ולהתחיל רענן את הראיון הבא).
מידע זה עשוי להשפיע על התנהגותך בעת הראיון. אולי תצטרך, בעדינות כמובן, להיות דומיננטי יותר משתכננת כדי לסייע לו במילוי המשימה הלא פשוטה – בחינת התאמתך לארגון ולתפקיד.
 
הסבר פנים לכל מי שתפגוש. ראשית, זה אנושי ויוצר אווירה נינוחה שתעזור גם לך. שנית, אינך יודע מה ישאל מראיין מנוסה לאחר שתצא את הפקידה שהקבילה את פניך ולא ממש התייחסת אליה, או שנהגת בה בהתנשאות, משום שהיא סתם פקידה ואתה בכיר פוטנציאלי. לעתים תגלה שאותה פקידה שראתה אותך לא מוכן להצגת התכלית היא שהטתה את כף המאזניים לזכותך או לחובתך!
אם יש צורך להמתין, המתן בסבלנות. הבא עימך דברים שיסייעו לך להמתין ברגיעה, לדוגמה חומר קריאה ראוי. מועמד שמגיע מוכן עם חומר קריאה הולם (עיתון יומי עדיף על קומיקס, ספר קריאה קלאסי עדיף על שבועון קליל וסתמי) תמיד ייראה מרשים יותר ממי שממתין באפס מעשה או מחפש משהו לעיין בו.

כבה את הטלפון הסלולרי כבר עם כניסתך לחדר ההמתנה. אתה עשוי לשכוח אותו דולק גם כאשר תיכנס לראיון, וכשיצלצל הדבר יביך אותך, בייחוד אם תתחיל לחפש אותו בקדחתנות כדי לכבותו (הן לא יעלה על דעתך לענות לו באמצע הראיון, אם כי גם בתופעות כאלו כבר נתקלנו).
אם תענה לטלפון בזמן ההמתנה תיאלץ לדבר בקול רם ואולי אף לצעוק. אין זה מכובד, זה מטריד ומראה שלא אכפת לך להשתלט על המרחב ולהפריע לאחרים. חוסר הרגישות הזה לא יועיל לך כלל.
המשך לחלק השני  > >

 

תן למשרות שלנו לחפש אותך - חינם!