זנד טכנולוגיות – המהפכה השקטה של PHP בעולם האינטרנטי / הילה יעקובי

חברת זנד טכנולוגיות הוקמה בסוף 1999 ביוזמת זאב סורסקי ואנדי גוטמנס. טרם הקמתה, פיתחו סורסקי וגוטמנס את שפת התכנות php, המהווה כיום בסיס ללמעלה משליש מהאתרים באינטרנט. בין לקוחות החברה נמנים אלפי ארגונים גדולים ויש לה שותפים אסטרטגיים רבים, בהם אורקל, מיקרוסופט, י.ב.מ, אינטל, גוגל ועוד. שוחחנו עם זאב סורסקי, ממייסדי זנד וסמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה ועם ליאת שחר, מנהלת משאבי אנוש, על סיפור הקמתה של החברה, על פעילותה ואופיה.

מה קדם להקמתה של החברה?

זאב: ההיסטוריה של החברה מתחילה שנתיים וחצי טרם הקמתה, כשאנדי ואני היינו סטודנטים למדעי המחשב בטכניון ולקחנו על עצמנו פרויקט שמטרתו היתה פיתוח אתר מכירות באינטרנט. השנה היתה 1997 ופיתוח אתר שכזה נחשב לפרויקט רציני וגדול. באותה תקופה, במקביל ללימודיי, עבדתי בנטוויז'ן ושם נחשפתי לשפת הפיתוח  php fi וכך, החלטנו אנדי ואני לפתח את הפרויקט שלנו בשפה הזו. היינו היחידים שביקשו מהמנחה אישור לפתח את הפרויקט בשפה אחרת מ- pearl, שהיתה אז המלכה הבלתי מעורערת בעולם הפיתוח האינטרנטי של אותם ימים. היינו צריכים להגן על ההחלטה שלנו ולהילחם בכדי לקבל אישור ובסופו של דבר יצאנו לדרך עם הפרויקט.

מה קרה בהמשך?
זאב: די מהר גילינו שאולי זה לא היה רעיון כל כך טוב, כי השפה הזו היתה מלאה בבאגים. מהרגע הראשון נתקלנו בתקלות מאוד מוזרות, אך מכיוון שהגנו בחירוף נפש על הבחירה שלנו, היה קצת קשה לסגת והתחלנו לבדוק מהיכן מגיעות התקלות. התוכנה היתה שפת קוד פתוח (open source) ועל כן יכולנו לראות כיצד היא כתובה וזה מה שעשינו.

מה גיליתם כשנכנסתם לקוד הפתוח של התוכנה?
זאב: את מה שגילינו כשנכנסנו לקוד הפתוח, ניתן לדמות לפתיחת מכסה מנוע באוטו, בכדי לגלות שאין שם כלל מנוע אלא עכברים המסובבים את הגלגלים. זה היה מאוד מרשים שבסופו של דבר זה בערך עבד, אבל היה ברור לגמרי שהדבר הזה הוא לא יציב, לא אמין ולא משהו שתוכנן לעשות דברים קצת יותר מורכבים. אז עמדנו בפני התלבטות, האם לפתח גירסה חדשה של השפה הזו, שתהיה כתובה כמו שצריך, עם מנוע אמיתי במקום עכברים המסובבים גלגלים.

ומה היתה החלטתכם?
זאב: החלטנו להתחיל לפתח ולראות כמה רחוק נוכל להגיע. בסופו של דבר הגענו רחוק ולמעשה כתבנו גירסה חדשה לגמרי של השפה.


(מימין): ליאת שחר – מנהלת מש"א וזאב סורסקי – סמנכ"ל טכנולוגיות

היה לה קשר לשפה המקורית?
זאב: היה לה קשר כלשהו, אך מאוד רופף. לא השתמשנו ולו בשורת קוד אחת מהשפה הישנה. לקחנו כמה רעיונות כלליים מהשפה המקורית והרחבנו אותה לשפת מחשב הרבה יותר שלמה ויציבה.

כיצד התגלגל הפרויקט הטכניוני שלכם?
זאב: לאחר שהיה לנו ביד משהו מרשים שעבד יפה ואפילו הצליח להריץ את תוכנת ה- e-commerce (מסחר אלקטרוני) הקטנה שפיתחנו, פנינו לד"ר מיקי רודן, מנהל ibm ישראל, שלימד אותנו אז, וביקשנו להגיש את פרויקט פיתוח השפה החדשה, כפרויקט נוסף. הוא הסכים, אך בתנאי אחד מאוד משמעותי. הוא רצה שנפנה לבחור שפיתח את php fi, נשתף איתו פעולה ונשכנע אותו לעבור לפתח בשפה החדשה שפיתחנו. אמרנו שננסה, אך היינו בספק רב שהוא יסכים.

מדוע?
זאב: משום שמשמעות הדבר היתה לבקש ממנו לזרוק לפח פרויקט בו השקיע מספר שנים ולעבור לעבוד עם מה שאנחנו פיתחנו.

ומה היתה תגובתו?
זאב: להפתעתנו הוא דווקא השיב בחיוב ואפילו בשמחה, כי גם הוא ראה את הבעייתיות באופן שבו היתה כתובה השפה וכבר לא היה לו כוח וחשק לתקן את כל הבאגים. הוא התלהב מהתוכנה שפיתחנו והצטרף אלינו להמשך פיתוחה.

מה קרה בהמשך? 
זאב: במהרה קיבל הפרויקט חיים הרבה מעבר לחיים האקדמיים ונוצר למעשה פרויקט open source גלובאלי שכלל אנשים מישראל ומאירופה שהצטרפו אלינו.

כיצד התנהל הפרויקט?
זאב: זה היה פרויקט של מתנדבים, ללא חוקים מאוד ברורים, וכל זאת בעידן בו האינטרנט היה עדיין בראשית דרכו. מדובר בשנת 97', אז השימוש האינטרנטי היה עדיין בעיקר צבאי, מסחרי או אקדמי. הפרויקט הזה היה שיתוף פעולה של 5-10 אנשים, שבזמנם החופשי, כסוג של תחביב, פיתחו ושיפרו את השפה.

כיצד גדלה התפוצה של php למימדים שכאלו?
זאב: קשה להסביר כיצד מפרויקט כזה, שבסופו העלנו את התוכנה לאתר שהקמנו והצענו אותה חינם לכל דורש, נוצר מצב בו מאות אלפים משתמשים בתוכנה.
נכון להיום, php היא אחת משתי שפות הפיתוח העיקריות באינטרנט. השנייה היא asp, אך תפוצתה של php מעט גדולה ממנה.

האם פעלתם להפצתה של php ברשת?
זאב: לא נשפך ולו סנט אחד של פרסום, הכל עבר מפה לאוזן, בגרסה הדיגיטלית שלו, דרך פורומים באינטרנט, רשימות תפוצה של דואר אלקטרוני, וזה פשוט תפס.
ישנן חברות המשקיעות עשרות אם לא מאות מליוני דולרים בפרסום, מיצוב ושיווק של הפלטפורמות שלהם. במקרה שלנו, לא היתה איזושהי יד מכוונת, לא ידענו ולא תכננו שזה יקרה, זה פשוט קרה.

מהו סוד הצלחתה של php, מה הפך אותה לשפה כה פופולארית?
זאב: מהיום הראשון בו התחלנו לפתח את php, ועד היום, הנושא של פשטות ואינטואיטיביות היה הדבר היחיד עליו לא הסכמנו מעולם להתפשר. הדבר הזה מִתרגם ליתרונות יומיומיים רבים ומגוונים; זמן הכשרה קצר של מפתחים, זמני פיתוח קצרים, קלוּת בתחזוקה של התוכנה. הפשטות הזו איפשרה לאנשים ללמוד את השפה ללא קורסים והכשרות. היבט נוסף של ההצלחה של php הוא הקהילה שנוצרה סביבה. ברגע שנוצרה קהילה, אנשים התחילו לעזור לאחרים, פירסמו מאמרים, כתבו טקסטים והסבירו לאנשים כיצד לעבוד עם php.

כיצד נתקבלה ההחלטה להקים חברה?
זאב: לקראת סוף 1999, נוכחנו שגדלנו בצורה מאוד רצינית והתחלנו לקבל פניות מחברות, עם דרישות לפתרונות מעבר למה שהיה קיים בפרויקט החינמי של php. במקביל, טכנולוגיית הקוד הפתוח התפתחה באופן מאוד משמעותי, ובשלב הזה, התחלנו לחשוב על הקמת חברה. עד אמצע 99', מעבר לתחביב, שכמובן גדל והפך ליותר מעניין ויותר מאתגר, לא תכננו לעשות עם זה שום דבר מסחרי, אך כשזה הגיע למימדים שהיו הרבה מעבר למה שצפינו, וכשהתחלנו לקבל פניות מחברות מסחריות שהשתמשו ב- php, היה ברור שיש כאן הזדמנות עסקית. בשלב הזה פתחנו את זנד טכנולוגיות כחברה וחברנו לדורון גרסטל ששימש כמנכ"ל הראשון.

מדוע בחרתם להביא מנכ"ל חיצוני?
זאב: אנדי ואני החלטנו מהרגע הראשון להתמקד בתחום שהרגשנו דאז שאנחנו חזקים בו יותר – טכנולוגיה, ולהביא מישהו חיצוני שיטפל בצד העסקי והניהולי. שנינו עוסקים יחדיו בהובלה הטכנולוגית של החברה.

מה היה הרעיון שעמד בבסיס הקמתה של החברה?
זאב: החלטנו שאנחנו רוצים להקים חברה, שלא תשנה את המהות של php כפרויקט חינמי ומאוד פופולרי, אלא תיתן פתרונות לחברות המסחריות שהחלו להשמש ב- php ומספרן הלך וגדל ושתהווה עבורם כתובת למטרות תמיכה. עבור חלקן, עצם הידיעה שקיימת חברה, סיפקה עבורם בטחון רב יותר בשימוש
ב- php. החברה נוצרה כחברת תוכנה שמטרתה היתה לייצר פתרונות לחברות מסחריות ולקדם את השימוש ב- php. זה היה בשיא תקופת הבועה, סוף 99', והיינו מאוד גאים בעצמנו שאנחנו בונים חברה עם מודל עסקי ורעיון שהיה מאחוריו משהו מעבר למספרים מאוד גדולים של משתמשים, שלא היה ברור מה עושים איתם אחרי זה.

מה היה המודל העסקי שלכם?
זאב: באותם ימים היו שני מודלים מקובלים; הראשון, כמה שיותר משתמשים – יותר טוב, והשני – כמה שיותר בזבזני – יותר טוב. את שני המודלים הללו לא קנינו, וניסינו לבנות חברה שהיה לה מודל עסקי יחסית סטנדרטי, עם הרבה מאוד אלמנטים של קוד פתוח והתבססות על קהילה ועבודה מול קהילה.

כיצד התפתחה החברה מראשיתה ועד היום?
זאב: ביום הקמתה מנתה החברה 5 עובדים – אנדי, דורון, אני ועוד שני עובדים, אחד מהם איתנו עד היום. טרום הקמתה, עבדנו מהבתים של אנדי ושלי, אך מרגע שפתחנו את החברה, זו היתה חברה אמיתית, במשרדים אמיתיים.
התחלנו למכור ב- 2001, ועד 2004 זנד היתה חברה ישראלית לכל דבר. פנינו אמנם לשוק בחו"ל, אבל כל הפעילות, כולל השיווק והמכירות, התנהלה בארץ, מה שהגביל אותנו מבחינת היכולת להתמודד עם השוק האמריקאי והאירופאי. ב- 2005 עשינו צעד משמעותי והעברנו את מטה החברה לקליפורניה.

מה כוללת הפעילות בארה"ב?
זאב: המנכ"ל הרולד גולדברג נמצא שם וגם אנדי. המנכ"ל בשנה וחצי האחרונות הוא אמריקאי קנדי, עם זיקה לישראל. האופרציה שם כוללת את המכירות לארה"ב וחלק ניכר מהשיווק והפיתוח העסקי.

כיצד נפרשת פעילותה של החברה בעולם?
זאב: החברה היום היא חברה בגודל בינוני וכמחצית מהעובדים נמצאים בישראל. השאר בארה"ב  ובאירופה, בערים: פריז, מילאנו ומינכן, בהן יש משרדי מכירות, שיווק ותמיכה טכנולוגית בלקוחות החברה.

האם מאחורי פעילותכם בתחום הקוד הפתוח עומדת גם אמירה רעיונית?
זאב: כן ולא. יחסית לאנשים אחרים בעולם הזה, אנחנו אנשים הרבה יותר פרגמטיים. הקיצוניים בעולם
ה- open source אומרים: "software wants to be free” (תוכנה רוצה להיות חופשית). אני אומר:
"software doesn’t want anything” (תוכנה אינה רוצה דבר). אין ספק שישנם אלמנטים מאוד חזקים בפיתוח הקוד הפתוח, ביניהם מתודולוגיות פיתוח, תקשורת ועבודה באתרים מרוחקים. יחד עם זאת, אני לא חושב שהקוד הפתוח מתאים והכרחי לכל דבר. לפרויקט כמו php או firefox, קוד פתוח הוא מאוד מתאים.
האמירה שלנו היא שכשאנחנו מפתחים תוכנה, אנחנו רוצים שכמה שיותר אנשים ישתמשו בה ויעזרו לפתח אותה, אך ללא התחייבויות. אם מישהו רוצה לפתח ולתרום חזרה את מה שפיתח, אנחנו מאוד נודה לו, אך אם הוא רוצה למכור את זה או להשתמש בזה רק לצרכיו, זה גם בסדר מבחינתנו.

 

*********************

 

מה כוללת הפעילות בישראל?
ליאת: האתר הגדול ביותר של זנד טכנולוגיות נמצא בישראל. מרבית העובדים בארץ הם מפתחים. מלבד הפיתוח, פעילות המכירות לשאר העולם מתרחשת כאן, כמו גם פעילות קבוצת ניהול המוצרים, קבוצת
ה- it, התמיכה הטכנית, הכספים וכן משאבי האנוש.

מה מאפיין את האנשים המועסקים בזנד?
ליאת: זו חברה צעירה, עם אנשים מאוד מיוחדים. רבים מהם גוייסו מתוך הקהילה של php, ואלו האנשים המובילים בתחום, שאותרו במהלך השנים והגיעו לכאן. רובם מאמינים בתחום הזה וגדלו לתוכו ובתוכו. כשהצטרפתי לזנד, זה היה מאוד מעניין עבורי לפגוש את האנשים שחיים את התחום, אוהבים אותו ורוצים לתרום לרעיון של הקוד הפתוח. זה מאוד מאפיין את האנשים שעובדים כאן.
יש בזנד מגוון מאוד גדול של אנשים, גם מבחינה תרבותית. אנשים מישראל, ארה"ב, צרפת, גרמניה, איטליה – כל אחד מביא משהו שהוא אחר, ואנחנו רואים כיצד כל איזור מתפתח בהתאם למה שהאנשים מביאים לתוכו.

כיצד היית מתארת את התרבות הארגונית של החברה?
ליאת: אחד הדברים המאפיינים את החברה היום, הוא היותה חברה בצמיחה. זנד נמצאת בקו התפר שבין חברה קטנה לבינונית ויש דברים רבים המאפיינים חברה שצומחת מחברה קטנה לחברה בגודל בינוני; התמודדות עם תהליכי תקשורת, תהליכי עבודה, פורמליזציה של תהליכים, התמודדות עם אפקטיביות ותקשורת ארגונית. מבחינת התרבות, זנד היא חברה שמאוד דואגת לעובדיה. החברה מציעה סביבת עבודה מאתגרת מבחינה מקצועית ומעבר לכך יש מיקוד על יצירת סביבת עבודה שכיף לעבוד בה; אירועי החברה, קבלת השבת הנערכת בכל יום חמישי בצהריים, שעורי היוגה ושולחן הסנוקר המוצב במרכז המשרד, הם רק דוגמאות להווי ולאווירה שיש כאן.

כיצד מתנהלת האופרציה בישראל?
זאב: אין מנהל אחד שמנהל את האתר הישראלי, ישנם מספר מנכ"לים, בתחומים שונים, חברי הנהלה המנהלים כל אחד את התחום עליו הוא אמון.
ליאת: חשוב לציין שיש צוות ניהולי של האתר, שעובד בשיתוף פעולה מלא על מנת לדאוג לתכנים הקשורים באתר הישראלי בלבד. אבל מאחר והארגון גלובלי, ישנם אנשים שיושבים פה ומנוהלים ע"י מנהלים היושבים בארה"ב.

האם המרחק הפיזי בין עובד למנהל הישיר שלו לא מהווה בעיה?
זאב: משאבי אנוש מהבחינה הזו, מהווה כתובת לכולם. אנחנו עדיין מתייחסים לזנד כאל חברה אחת ולא כאל מספר אתרים, שכל אחד מהם מהווה יחידה עצמאית ויש לו ניהול עצמאי. אנחנו מתייחסים לכל המכלול כאל יחידה אחת.

כיצד מבצעים ראיונות למועמדים, אם חלק מהניהול הוא מעבר לים?
זאב: אנחנו משתמשים בועידת וידאו לצורך הזה ומשאבי אנוש ואנשי צוות בארץ כמובן פוגשים את מחפשי העבודה המתאימים לנו פנים אל פנים.
ישנם מצבים בהם המנהל הישיר לא רואה את העובד שלו ברמה היומיומית, והרבה מהתקשורת קורית באמצעות אימיילים וטלפונים, ורק לעתים רחוקות מתקיימים מפגשים פרונטליים.
ליאת: ועדיין, מרבית העובדים יושבים באותו אתר עם המנהלים שלהם.
כמו כן, ישנן  פגישות שבועיות של הקבוצות המקצועיות השונות וכן פגישה שבועית של כלל הנהלת החברה, שמתנהלת באמצעות ועידת וידאו.

מהן האפשרויות לפיתוח קריירה בחברה?
ליאת: התנועה בתוך הארגון זהו נושא מאוד חשוב שאנחנו מנסים לחזק כל העת. לא מעט אנשים נעו בתוך החברה לתחומים שונים. אנחנו מנסים לבחון היכן האופק של העובדים, לאן ניתן לפתח אותם, אילו מעברים ניתן יהיה לעשות בטווח הקרוב, על מנת לשמרם בתוך החברה ולאפשר להם להתפתח בתוכה.
זאב: גם מבחינה טכנולוגית יש כאן אפשרויות לפיתוח. יש כאן יחסית טכנולוגיות רבות ומגוונות והיו לנו לא מעט מקרים של אנשים שהגיעו מטכנולוגיה מסויימת ועברו לטכנולוגיה אחרת לגמרי בתוך החברה. יש כאן כל מיני אופנים של פיתוח קריירה, ביניהם כמובן גם קידום מתפקיד של מפתח לתפקיד ראש צוות, מנהל מוצר או אפשרויות לעבודה בחו"ל.

האם אתם מספקים הכשרות לעובדיכם?
ליאת: אנחנו נותנים לעובדים שלנו את כל הכלים הנדרשים בכדי להביאם לרמה שתאפשר להם לעשות את תפקידם על הצד הטוב ביותר וגם להתפתח מעבר לזה. בתחילה הכשרה פנימית, שכוללת בין היתר קורס הסמכה ותעודה (zend certification) ובהמשך כמובן קורסים חיצוניים מסוגים שונים.
זאב: בנוסף, אנחנו מקיימים ועידה שנתית המתרחשת בקליפורניה ונקראת "זנד קונפרנס". לועידה הזו מגיעים כמה מאות אנשים שבאים לשמוע הרצאות על כל החידושים בעולם ה- php ולעובדי החברה יש הזדמנות להעביר הרצאות מקצועיות כחלק מהועידה.
 
איזו מן חברה היא זנד טכנולוגיות?

ליאת: האנשים פה עושים את החברה. אם חושבים על האימפקט שהחברה מייצרת, לעומת גודלה, קשה לתאר את זה. חברה בסדר גודל בינוני עד קטן, עם אימפקט על שוק עולמי בסדרי גודל אדירים ושותפים עסקיים שהם חברות ענק.

איך את מסבירה את זה?
ליאת: השילוב של הרעיון הטכנולוגי והמשאב האנושי הוא שהצליח להביא את זנד למקום בו היא נמצאת, זה מה שעושה את ההבדל. יש סיפוק אדיר בלקיחת חלק בפרויקט שכזה, בו כל אדם הוא קריטי. יש פה הרבה מאוד אתגרים, הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינת הבניית התרבות הארגונית של החברה.

ולסיום, לאן מועדות פניה של זנד?
זאב: אנחנו רוצים להמשיך ולבנות את זנד כחברה מהשורה הראשונה בתחום של פיתוח והרצה של אתרי אינטרנט. יש לנו עוד הרבה מאוד עבודה והרבה מאוד פוטנציאל, כך שהכיוון שלנו הוא להמשיך לעשות את מה שעשינו עד כה, לגדול ולהמשיך לספק שירותים לאתרים הכי גדולים בעולם שמשתמשים ב- php. העובדה ש- php, נכון להיום, מהווה את הבסיס ללמעלה משליש מאתרי האינטרנט בעולם, זו מהפכה שכבר קרתה. להיות חלק מהגל הזה, מהמהפכה הזו, פירושו אתגר מאוד גדול.

תן למשרות שלנו לחפש אותך - חינם!